Jörn Hammarstrand är tillbaka med en ny skrönesamling. Jörn har en egen unik ton, en blandning mellan skratt och allvar, en sarkastisk ironisk gestaltning men alltid med en skarp seriös udd. Berättelserna präglas av starkt autentiska skildringar från många år till sjöss. När tar verkligheten i de olika berättelserna slut? När övergår de till skröna? Ja, inte vet jag. Ovissheten gör läsningen extra spännande!
Thomas Abrahamsson, ivrig läsare.
Med engagerande och detaljerade skildringar av sjömanslivet som bara en äkta sjöman kan förmedla är det med stor uppsluppenhet man får ta del av gripande och hårresande historier om mord ute till sjöss. Historierna är relativt kortfattade men tillräckligt välgjorda för att fascineras och gripas av det drama som präglar dem. Vetskapen om att historierna är baserade på verkliga händelser bidrar till att man som läsare engagerar sig och berörs. ”Morden ombord” ger en unik men givande läsupplevelse som varmt rekommenderas.
Daniel Baerentsen, socionom
Läsaren får en god inblick i sjömanslivet. Underbara personskildringar och all humor som lätt leder till goda skratt. Jag uppmanar alla att läsa dessa spännande berättelser som de sent skall glömma.
Ann Margret Nilsson, gnista som älskar havet och livet ombord.
Är ni nyfiken på hur det var att arbeta på olika typer av fartyg före vår tids hypermoderna? Hur fritiden var, interagerade man med de som fanns ombord (besättningen). Hur höll man kontakt med familjen hemma? Vad hände om någon blev sjuk? Anställningstrygghet? Utbild- ning? Semestrar?
Detta och mycket mer kommer fram i boken på ett sätt som väl stämmer överens med verk-ligheten som den var. Den är skriven på en lättförståelig svenskan- utan märkvärdiga ord och floskler.
Gun Ahtola, telegrafist, lärare i svenska och radioamatör
Jörn har fördjupat sig i ett antal tragiska händelser ombord. Ett fartyg är ett eget samhälle, som i mångt och mycket liknar det på land. Den stora skillnaden är att man ombord bor tätt inpå varandra och ständigt träffas, vilket kräver att man anpassar sig och utför de jobb man har mönstrat på för samt acceptera de övriga ombord. Det kan jämföras med lagidrott där en grupp människor gemensamt ska vinna,
Ibland uppstår dock konflikter av olika skäl; avundsjuka, svartsjuka, förnedring, översätteri eller fylleri kan få folk att tappa besinningen och då kan det så långt att det slutar i mord, dråp eller självmord.
Jörns berättelse ger läsaren en annan bild än det romantiska sjömanslivet som ibland återges i poeters och författares visor, berättelser och dikter, vilket alltså inte alltid motsvaras av verkligheten.
Rolf Öström, sjökapten
Tillgängliga format: